Projektledarutbildning
|
Det finns många olika typer av kurser för projektledare idag, mest för att det krävs en hel del av den som ska leda ett projekt. Här är därför en förenklad sammanfattning av olika inriktningar inom projektledarutbildning:
Projektledarutbildning Projektledning är avancerat och har många sidor, och för att bli en bra projektledare ska du ha koll på alla aspekter. Nyckeln till att bli en bra projektledare heter utbildning. Det finns fem olika områden där du kan höja din kompetens som ledare för olika projekt. 1. Praktisk projektledning Kurser inom "praktisk projektledning" är ofta koncentrerade basutbildningar som ger dig en helhetssyn på projektarbete. Rollen som projektledare står i fokus och tyngdpunkten är lagd på praktiska verktyg som kan användas direkt i arbetet. Hela projektflödet behandlas och särskild vikt läggs vid förberedelsefasen. I praktisk projektledning ges som sagt en mer allmän och grundläggande kunskap om vad ett projekt är, det vill säga planering av ett projekt, uppstart och avslut. I dessa utbildningar får du praktiska verktyg för att leda projekt, kunskap om olika projektmodeller, presentationstekniker och kunskap om olika gruppers dynamik. Utbildningen är till stor del praktisk och du arbetar ofta med praktikfall för att få en upplevelse av vad som kan hända under ett projekts gång. |
Då denna utbildning troligen är den första i en rad utbildningar ges en grundlig genomgång av planeringen av ett projekt. Stor vikt läggs vid att definiera ett projekt för att förstå vilka olika metoder och modeller som kan fungera i olika typer av projekt. Det ges även en del tips hur du sätter ihop en fungerande projektgrupp vars deltagare helst ska dra åt samma håll.
2. Övertyga som projektledare
Dessa kurser är inriktade på att utveckla dina färdigheter att övertyga andra. Det handlar om att kunna presentera fakta på ett sätt som får åhörare att lyssna aktivt och bli intresserade. Men också om att påverka olika intressenter i projektet och få gehör för dina åsikter och budskap. Syftet med denna typ av utbildning är att få dig att känna dig säkrare i olika situationer i projekt där du ska påverka andra. Det är inte alltid så lätt att komma in som projektledare i en stabil organisation där många tycker att det är bra som det är. Det fungerar sällan att med gamla meriter övertyga om att du faktiskt är kompetent att genomföra ett lyckat projekt i organisationen. Ett projekt innebär alltid förändringar och en stor del av arbetet som projektledare innebär att övertyga människorna i organisationen om att projektet kommer att innebära förändringar till det bättre för dem. Här gäller det att vara uppmärksam.
För att överhuvudtaget bli tagen på allvar måste du först lyssna in och försöka förstå organisationen, vilka mål du ser framför dig och vilken inneboende kultur som redan finns i organisationen. Utifrån den kunskapen kan du sedan som projektledare forma projektet så att det står i samklang med människornas mål och önskemål. Då det gäller projektgruppens sammansättning är det viktigt att noga ha tagit reda på vilka grupper som berörs och ha en dialog med dessa för att sedan utifrån dessa samtal utforma en projektplan. Det är inte säkert att det bästa resultatet nås med en projektgrupp som endast består av människor som redan från början är positiva. De som är kritiska mot projektets innehåll och mål har mycket att tillföra även om arbetet som projektledare blir lite svårare.
3. Projektledaren - gruppen och ledarskapet
Syftet med grupp/ledarskapsutbildningar är att du ska utveckla ditt personliga ledarskap genom att öka medvetenheten om dina egna starka och svaga sidor i olika sammanhang. Dessa kurser får dig även att förstå hur det egna ledarskapet kan påverka en grupps utveckling samt att se hur det egna ledarskapet kan anpassas till situationen. Dessa utbildningar syftar som sagt till att ge dig ökad insikt om vem du är. Hur du upplever dig själv i olika situationer, hur du agerar och även hur andra upplever ditt agerande. För att bli en bra projektledare måste du ha klart för dig vilka egenskaper du har och hur du reagerar i en grupp för att kunna utveckla dig själv till att bli en bättre ledare.
Det finns inget generellt recept för hur du blir en bra ledare. Som ledare måste du anpassa dig till olika situationer och till de olika grupper du är satt att leda. Klart är att om du är accepterad som ledare går det lättare att utveckla både dig själv och gruppen, för lika mycket som du som ledare utvecklar och påverkar gruppen påverkar gruppen di. Det är mycket viktigt att ha den insikten. En bra ledare är dynamisk och undviker att bli prestigefylld i besvärliga situationer, det är då insikten om dina egna egenskaper är ovärderliga. Att kunna vända det som kanske upplevs som en svag sida till en tillgång.
Var bered på att utveckla ditt ledarskap tar tid, och det är aldrig statiskt.
4. Projektledarprogram
Dessa kurser är ofta längre, integrerade utbildningsprogram uppdelade i flera etapper. Programmen är utformade för att ge dig en verklig allsidig inblick i projektledningens arbetsvillkor. Under kursens gång får du ofta möjligheter att träna och utveckla dina personliga färdigheter i projektledning.
En projektledare har som sagt ofta ett stort ansvar för att de som arbetar med projektet hela tiden arbetar mot de mål som är uppsatta för projektet. Det kräver lyhördhet i hur du styr och leder gruppen rätt, det kan ske på många olika sätt beroende på vem som ingår i gruppen för projektet. Det är därför som projektledarprogram en typ av utbildning som sträcker sig över lång tid för att ge dig insikt om din egen roll i ett projekt.
Under ett projektledarprogram kommer du att kunna följa ett antal olika projekt ute i verkligheten, det kan vara tekniska projekt eller IT-projekt eller vad som finns tillgängligt under tiden som projektledarprogrammet pågår. Det är ett utmärkt sätt att få insikt i rollen som projektledare och att få se vilka svårigheter en projektledare möter men även vilka möjligheter det innebär att ha den rollen.
Målet med projektledarprogrammet är att du får möjlighet att interagera i olika situationer och få möjlighet att diskutera vad som händer, få feedback och på så sätt utveckla ditt ledarskap.
5. Anpassade kurser
Ju närmare verkligheten utbildningar bedrivs desto större sannolikhet att färdigheterna kommer till praktisk nytta. En övervägande del av utbildningsbolagens kurser genomförs därför internt hos kunder och utgår från varje organisations specifika behov av lärande inom projektområdet.
Du får vid dessa sk anpassade kurser ofta möjlighet att kunna applicera det du lärt dig under övrig projektledarutbildning. Sådana utbildningar kan med fördel förläggas till den organisation där du kanske redan har en roll eller et anställning. Här är det till och med möjligt att involvera ett skarpt projekt så att kursen blir ett slags handledning i arbetet som projektledare, lite grand som "Learning by doing".
Det är inte bara som avslutning i en serie utbildningar i rollen som projektledare som en anpassad kurs kan fylla sitt ändamål. En utbildning förlagd till ett företag eller en offentlig förvaltning kan ge mer energi till pågående projekt genom att deltagarna i kursen får en verklighetsnära utbildning. Inte bara de pågående projekten får en knuff utan det kan resultera i en nytändning för de projektledare som har haft den rollen en tid.
Under dessa kurser ges många tillfällen att skapa motivation för projektgruppen. Det är först i ett skarpt läge med en livs levande projektgrupp som det är möjligt att prova olika tekniker. Vanligt enkelt beröm, individuellt eller till hela gruppen är en ofta underskattad metod.
Axla rollen som projektledare
Somliga har ledarskapet inneboende i personligheten, andra inte. Oavsett vilket är en gedigen utbildning till projektledare aldrig bortkastad. Det finns idag möjligheten att genomgå utbildning i Sverige som gör dig till certifierade projektledare. Rollen som projektledare är aldrig statisk, den förändras med den grupp av människor du ska leda och varje projekt du leder stärker dig i din ledarroll. Får du chansen att leda ett projekt, tveka inte, det är en berikande och personlighetsutvecklande erfarenhet.
Om PMI:
Project Management Institute (PMI) som grundades 1969, har som syfte och mål att sprida och öka kunskap om projektledning och etablera Project Management som profession. PMI är idag en mycket stor, icke vinstdrivande organisation som finns representerade över hela världen, 180 länder. PMI finns sedan 1998 i Sverige och jobbar som alla IPM runt om i världen med lokala certifieringar och utbildningar.
Tillbaks till projektledare
2. Övertyga som projektledare
Dessa kurser är inriktade på att utveckla dina färdigheter att övertyga andra. Det handlar om att kunna presentera fakta på ett sätt som får åhörare att lyssna aktivt och bli intresserade. Men också om att påverka olika intressenter i projektet och få gehör för dina åsikter och budskap. Syftet med denna typ av utbildning är att få dig att känna dig säkrare i olika situationer i projekt där du ska påverka andra. Det är inte alltid så lätt att komma in som projektledare i en stabil organisation där många tycker att det är bra som det är. Det fungerar sällan att med gamla meriter övertyga om att du faktiskt är kompetent att genomföra ett lyckat projekt i organisationen. Ett projekt innebär alltid förändringar och en stor del av arbetet som projektledare innebär att övertyga människorna i organisationen om att projektet kommer att innebära förändringar till det bättre för dem. Här gäller det att vara uppmärksam.
För att överhuvudtaget bli tagen på allvar måste du först lyssna in och försöka förstå organisationen, vilka mål du ser framför dig och vilken inneboende kultur som redan finns i organisationen. Utifrån den kunskapen kan du sedan som projektledare forma projektet så att det står i samklang med människornas mål och önskemål. Då det gäller projektgruppens sammansättning är det viktigt att noga ha tagit reda på vilka grupper som berörs och ha en dialog med dessa för att sedan utifrån dessa samtal utforma en projektplan. Det är inte säkert att det bästa resultatet nås med en projektgrupp som endast består av människor som redan från början är positiva. De som är kritiska mot projektets innehåll och mål har mycket att tillföra även om arbetet som projektledare blir lite svårare.
3. Projektledaren - gruppen och ledarskapet
Syftet med grupp/ledarskapsutbildningar är att du ska utveckla ditt personliga ledarskap genom att öka medvetenheten om dina egna starka och svaga sidor i olika sammanhang. Dessa kurser får dig även att förstå hur det egna ledarskapet kan påverka en grupps utveckling samt att se hur det egna ledarskapet kan anpassas till situationen. Dessa utbildningar syftar som sagt till att ge dig ökad insikt om vem du är. Hur du upplever dig själv i olika situationer, hur du agerar och även hur andra upplever ditt agerande. För att bli en bra projektledare måste du ha klart för dig vilka egenskaper du har och hur du reagerar i en grupp för att kunna utveckla dig själv till att bli en bättre ledare.
Det finns inget generellt recept för hur du blir en bra ledare. Som ledare måste du anpassa dig till olika situationer och till de olika grupper du är satt att leda. Klart är att om du är accepterad som ledare går det lättare att utveckla både dig själv och gruppen, för lika mycket som du som ledare utvecklar och påverkar gruppen påverkar gruppen di. Det är mycket viktigt att ha den insikten. En bra ledare är dynamisk och undviker att bli prestigefylld i besvärliga situationer, det är då insikten om dina egna egenskaper är ovärderliga. Att kunna vända det som kanske upplevs som en svag sida till en tillgång.
Var bered på att utveckla ditt ledarskap tar tid, och det är aldrig statiskt.
4. Projektledarprogram
Dessa kurser är ofta längre, integrerade utbildningsprogram uppdelade i flera etapper. Programmen är utformade för att ge dig en verklig allsidig inblick i projektledningens arbetsvillkor. Under kursens gång får du ofta möjligheter att träna och utveckla dina personliga färdigheter i projektledning.
En projektledare har som sagt ofta ett stort ansvar för att de som arbetar med projektet hela tiden arbetar mot de mål som är uppsatta för projektet. Det kräver lyhördhet i hur du styr och leder gruppen rätt, det kan ske på många olika sätt beroende på vem som ingår i gruppen för projektet. Det är därför som projektledarprogram en typ av utbildning som sträcker sig över lång tid för att ge dig insikt om din egen roll i ett projekt.
Under ett projektledarprogram kommer du att kunna följa ett antal olika projekt ute i verkligheten, det kan vara tekniska projekt eller IT-projekt eller vad som finns tillgängligt under tiden som projektledarprogrammet pågår. Det är ett utmärkt sätt att få insikt i rollen som projektledare och att få se vilka svårigheter en projektledare möter men även vilka möjligheter det innebär att ha den rollen.
Målet med projektledarprogrammet är att du får möjlighet att interagera i olika situationer och få möjlighet att diskutera vad som händer, få feedback och på så sätt utveckla ditt ledarskap.
5. Anpassade kurser
Ju närmare verkligheten utbildningar bedrivs desto större sannolikhet att färdigheterna kommer till praktisk nytta. En övervägande del av utbildningsbolagens kurser genomförs därför internt hos kunder och utgår från varje organisations specifika behov av lärande inom projektområdet.
Du får vid dessa sk anpassade kurser ofta möjlighet att kunna applicera det du lärt dig under övrig projektledarutbildning. Sådana utbildningar kan med fördel förläggas till den organisation där du kanske redan har en roll eller et anställning. Här är det till och med möjligt att involvera ett skarpt projekt så att kursen blir ett slags handledning i arbetet som projektledare, lite grand som "Learning by doing".
Det är inte bara som avslutning i en serie utbildningar i rollen som projektledare som en anpassad kurs kan fylla sitt ändamål. En utbildning förlagd till ett företag eller en offentlig förvaltning kan ge mer energi till pågående projekt genom att deltagarna i kursen får en verklighetsnära utbildning. Inte bara de pågående projekten får en knuff utan det kan resultera i en nytändning för de projektledare som har haft den rollen en tid.
Under dessa kurser ges många tillfällen att skapa motivation för projektgruppen. Det är först i ett skarpt läge med en livs levande projektgrupp som det är möjligt att prova olika tekniker. Vanligt enkelt beröm, individuellt eller till hela gruppen är en ofta underskattad metod.
Axla rollen som projektledare
Somliga har ledarskapet inneboende i personligheten, andra inte. Oavsett vilket är en gedigen utbildning till projektledare aldrig bortkastad. Det finns idag möjligheten att genomgå utbildning i Sverige som gör dig till certifierade projektledare. Rollen som projektledare är aldrig statisk, den förändras med den grupp av människor du ska leda och varje projekt du leder stärker dig i din ledarroll. Får du chansen att leda ett projekt, tveka inte, det är en berikande och personlighetsutvecklande erfarenhet.
Om PMI:
Project Management Institute (PMI) som grundades 1969, har som syfte och mål att sprida och öka kunskap om projektledning och etablera Project Management som profession. PMI är idag en mycket stor, icke vinstdrivande organisation som finns representerade över hela världen, 180 länder. PMI finns sedan 1998 i Sverige och jobbar som alla IPM runt om i världen med lokala certifieringar och utbildningar.
Tillbaks till projektledare