Projektutbildning med Drive och Fredrik Erixon
Att leda projekt
Att leda projekt är ett hantverk. Talang och sunt förnuft kan ta dig en bit, men aldrig hela vägen. Kunskap om modeller, struktur och vilka verktyg som finns att tillgå ger bättre kontroll. En kontroll som krävs för att driva projektet - med kraft och precision - till målet. Projekt ska i regel uppfylla kritiska mål på en begränsad tid med en begränsad budget. Det kräver drivkraft, ansvar och kunskap, hos både projektledaren och övriga projektmedlemmar.
Drives projektledarutbildning
Drives projektledarutbildning för projektledare och projektmedlemmar är i sitt standardutförande 3 dagar. Utbildningen utgår ifrån projektledarens vardag och är mycket praktiskt inriktad. Utbildningen ger dig kunskaper i hur du styr och administrerar projekt, från start till mål. Dessutom lär du dig att undvika de vanligaste fallgroparna och får lära dig tekniker för att hela tiden säkerställa att projektmålen uppnås.
Kursbeskrivning
Idag bedrivs alltmer verksamhet i projektform. Fler projekt, stora och små, involverar allt fler medarbetare i projektarbete. Traditionella gränser och ansvar inom organisationen suddas ut i takt med att allt fler uppgifter skall hanteras i projektform. Allt större krav ställs på projektens och deltagarnas effektivitet. Kraven på snabba och kvalitativa resultat ökar samtidigt som alla ska må bra i projektet.
Projektarbete kräver vissa speciella tekniker och handgrepp. Gemensamt är att med givna resurser och på utsatt tid ska ett definierat resultat presteras. Under tre dagar reder vi ut grunderna i projektarbete, ger dig tekniker och metoder du bör behärska för att driva eller delta i ett projekt. Du får förståelse för hur ett projektförlopp ser ut och lär dig att använda en projektmodell som stöd och som verktyg. Successivt arbetar vi oss igenom ett projekt, från start till mål. Längs vägen lär du dig vad som ska göras i respektive projektfas, får med dig användbara verktyg och drar nyttiga lärdomar om yrket. Hela tiden arbetar vi med ett verklighetsbaserat praktikfall som ger dig en tydlig bild av ett projektförlopp från start till mål.
Kursmål:
Efter kursen har du inte bara fått en ökad förståelse för projektledning som arbetsform utan kan leda ett projekt i hamn inom angiven tid-, kvalitets- och budgetram. Du har grundläggande kunskap om viktiga moment inom projektledning och är bekant med en generell projektmodell. Du har ökat din kompetens om planering, resursuppskattning och uppföljning av projekt. Du har även fått insikt i hur ditt ledarskap påverkar projekt-arbetet.
Vem vänder sig kursen till?
Till dig som inte har så stor erfarenhet av att leda eller arbeta i projekt eller är ansvarig för vissa aktiviteter i projekt. Eftersom metoden i utbildningen är generell så passar den inom de flesta branscher och typer av projekt, t ex IT, produkt-, tjänste- och organisationsutveckling.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs. Kursen vänder sig främst till nuvarande och blivande projektledare eller delprojektledare men även till andra som arbetar i eller med projekt. Till exempel projektägare, projektbeställare, projektadministratörer och linjechefer.
Lärare
Kraven på våra lärare är mycket höga. Minst 8 års praktisk erfarenhet av arbete som projekt-ledare samt dokumenterade pedagogiska kunskaper genom arbete som lärare och coach.
Kursplan:
Inledning
Olika definitioner av projekt
Affärsmässighet och nyttokalkyl
Att skilja på projektmål och effektmål
Vanliga fallgropar
Projektets intressenter och risker
Brainstorming
Swot-analys
Framgångsfaktorer
Projektmodellens användning
Projektledarskap
Vad utmärker en bra projektledare?
Projektledarens uppgifter
Att leda en grupp mot ett mål
Motivera och entusiasmera
Ansvar och befogenheter
Konflikter
Projektets faser
Initiering
Förstudie
Planering
Genomförande
Avveckling
Övningar
Ca 1 övning per timme
Grupparbeten, diskussioner och erfarenhetsutbyte
Ett genomgående praktikfall
Projektmodell
Om Drives projektmodell
DriveProjects® är en egenutvecklad modell som används i alla våra utbildningar som exempelvis Medborgarskolan, Peak Adventure Academy och på Påhlmans Handelsinstitut i Stockholm. Modellen baseras på ett konventionellt arbetssätt där planeringsfasen etablerar och definierar projektet. Därefter följer faserna genomförande och avveckling. Vid behov inleds projektet med en förstudie för att studera olika möjliga lösningsalternativ, samt vad de innebär avseende möjligheter, tid, kostnad och risk. Hela modellen är konstruerad för att enkelt kunna anpassas.
Modellen i DriveProjects® består av totalt fem faser med tillhörande steg.
Olika typer av projekt
Modellen i DriveProjects® är generell och passar olika typer av projekt, exempelvis IT-system, produktutveckling, organisationsutveckling, genomförande av olika typer av evenemang, verksamhetsutvecklingsprojekt med mera. Ett projekt syftar normalt till att skapa något som inte finns tidigare eller att förändra något. Projekt kan vara av olika storlek och komplexitet, alltifrån en kontorsflytt till framtagande av en ny process. Detta ställer olika krav på kraftfullhet och omfattning av projektstyrningsmodellen. DriveProjects® ger möjlighet att anpassa styrningen och administrationen av projektet utan att behöva göra omfattande modelländringar.
Projektstyrning vs Produktutveckling
Utveckling kan bedrivas på olika sätt. Om området är välbekant bestäms kanske i förhand i detalj vad som skall göras. I andra fall kan finns behovet att pröva sig fram. Ofta nämns tre typer av utvecklingsprocesser: Inkrementell där funktionalitet successivt adderas, iterativ och lärande där komplexitet successivt adderas samt vattenfallsprincipen där hela produkten specificeras i förhand. DriveProjects® är en projektstyrningsprocess som passar till samtliga dessa tre produktutvecklingsprocesser. Allmänt kan sägas att en projektstyrningsprocess kan ses som en stödprocess till en produktutvecklingsprocess.
Mål – Leverans – Arbete
Nyckelordet i DriveProjects® modell är ordet leverans. Utifrån projektets syfte och mål definieras konkreta leveranser som skall vara mätbara och ha en mottagare. Leveranserna bryts ner till aktiviteter, dvs arbete som skall utföras och planeras i tid. Detta kan ses som projektets två vertikala dimensioner – resultat som förväntas och arbete som förväntas utföras. En projektplan kan också ses ur följande horisontella perspektiv: vad som skall göras, vem som skall göra det, när det skall göras och vad det kostar. Samtliga dessa perspektiv är centrala i DriveProjects® modellen.
Dokumentstöd för projektmodellen
Som stöd för att hålla ordning och reda på beslut och central information finns ett antal mallar i Microsoft Word och Microsoft Excel-format. Dokumenten är antingen styrande, vilket innebär att de dokumenterar de beslut som fattats i och om projektet, eller stödjande, vilket innebär att projektet använder dem i sin löpande verksamhet i syfte att informera och rapportera om projektets verksamhet.
DriveProjects® har 5 styrande dokument:
Projektdirektiv – Beställarens document
Projektförslag – Beskrivning av olika lösningsförslag
Projektplan – Detaljerad beskrivning av hela arbetet
Leveransprotokoll – Kvittens på levererat resultat
Slutrapport – Dokumentation av projektets olika faser
DriveProjects® har 5 beslutande dokument:
Beslut-Grind 0 – Starta projektet och inleda förstudiefasen och/eller planeringsfasen
Beslut-Grind 1 – Godkänna resultatet från förstudien och ta ställning till projektets fortsättning
Beslut-Grind 2 – Godkänna resultatet från planeringen och ta ställning till projektets fortsättning
Beslut-Grind 3 – Godkänna samtliga leveranser och besluta att projektet skall avvecklas
Beslut-Grind 4 – Avsluta projektet
DriveProjects® har ca 30 stödjande dokument:
DriveProjects®har ca 30 stödjande projektmallar i Microsoft Word, Microsoft PowerPoint och Microsoft Excel utöver de styrande dokumenten. Dessa dokument är ej tvingande utan stödjer projektledaren vid behov av fördjupning av någon del av styrande- eller beslutande dokument
Aktivitetsbeskrivning
Aktivitetsförteckning
Analys av genomförbarhet
Avveckling
Begrepp och definitioner
Beställarens godkännande
Betalning
Budget
Ekonomisk kalkyl
Identifiera aktiviteter
Intressentanalys
Kommunikationsplan
Konsekvensanalys
Kvalitetsmål
Lagar och avtal
Leveransbeskrivning
Leveransförteckning
Metoder, Standards och Regler
Milstolpeplan
Möteskallelse
Mötesprotokoll
Projektdagbok
Projektorganisation
Projektrutiner i Genomförandet
Resurssäkring
Riskanalys
Start
Statusrapport
SWOT-analys
Säkerhet och Sekretess
Tidrapport
Tidsplan
Uppföljning aktiviteter
Uppföljning projektleveranser
Ändringsförslag
Ändringsförteckning
Ändringsregler m fl
Pris: Per person
(pris för grupp om 8-10 personer ca: 41.000:-)
Längd: 3 dgr
Pris: 11,650:-
Ingår:
I priset ingår kursdokumentation, lunch, fika & frukt
Upplägg:
Alternativ 1
– Vecka 1: dag ett, teori, övning, hemuppgifter
– Vecka 3: dag två, redovisning, teori, övning, hemuppgifter
– Vecka 5: dag tre, redovisning, teori, övning, diplom
Alternativ 2
– Tre dagar i följd (optimalt är att köra på följande sätt: måndag till onsdag, eller onsdag till fredag)
Referenser
Påhlmans Handelsinstitut
Eliza De Bernardo Norman, chef och rektor
tfn 08-457 57 44
VHS Upphandling
Jan Blom, VD - tfn 08-725 96 00
Tillbaka till projektledare ›››
Att leda projekt
Att leda projekt är ett hantverk. Talang och sunt förnuft kan ta dig en bit, men aldrig hela vägen. Kunskap om modeller, struktur och vilka verktyg som finns att tillgå ger bättre kontroll. En kontroll som krävs för att driva projektet - med kraft och precision - till målet. Projekt ska i regel uppfylla kritiska mål på en begränsad tid med en begränsad budget. Det kräver drivkraft, ansvar och kunskap, hos både projektledaren och övriga projektmedlemmar.
Drives projektledarutbildning
Drives projektledarutbildning för projektledare och projektmedlemmar är i sitt standardutförande 3 dagar. Utbildningen utgår ifrån projektledarens vardag och är mycket praktiskt inriktad. Utbildningen ger dig kunskaper i hur du styr och administrerar projekt, från start till mål. Dessutom lär du dig att undvika de vanligaste fallgroparna och får lära dig tekniker för att hela tiden säkerställa att projektmålen uppnås.
Kursbeskrivning
Idag bedrivs alltmer verksamhet i projektform. Fler projekt, stora och små, involverar allt fler medarbetare i projektarbete. Traditionella gränser och ansvar inom organisationen suddas ut i takt med att allt fler uppgifter skall hanteras i projektform. Allt större krav ställs på projektens och deltagarnas effektivitet. Kraven på snabba och kvalitativa resultat ökar samtidigt som alla ska må bra i projektet.
Projektarbete kräver vissa speciella tekniker och handgrepp. Gemensamt är att med givna resurser och på utsatt tid ska ett definierat resultat presteras. Under tre dagar reder vi ut grunderna i projektarbete, ger dig tekniker och metoder du bör behärska för att driva eller delta i ett projekt. Du får förståelse för hur ett projektförlopp ser ut och lär dig att använda en projektmodell som stöd och som verktyg. Successivt arbetar vi oss igenom ett projekt, från start till mål. Längs vägen lär du dig vad som ska göras i respektive projektfas, får med dig användbara verktyg och drar nyttiga lärdomar om yrket. Hela tiden arbetar vi med ett verklighetsbaserat praktikfall som ger dig en tydlig bild av ett projektförlopp från start till mål.
Kursmål:
Efter kursen har du inte bara fått en ökad förståelse för projektledning som arbetsform utan kan leda ett projekt i hamn inom angiven tid-, kvalitets- och budgetram. Du har grundläggande kunskap om viktiga moment inom projektledning och är bekant med en generell projektmodell. Du har ökat din kompetens om planering, resursuppskattning och uppföljning av projekt. Du har även fått insikt i hur ditt ledarskap påverkar projekt-arbetet.
Vem vänder sig kursen till?
Till dig som inte har så stor erfarenhet av att leda eller arbeta i projekt eller är ansvarig för vissa aktiviteter i projekt. Eftersom metoden i utbildningen är generell så passar den inom de flesta branscher och typer av projekt, t ex IT, produkt-, tjänste- och organisationsutveckling.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs. Kursen vänder sig främst till nuvarande och blivande projektledare eller delprojektledare men även till andra som arbetar i eller med projekt. Till exempel projektägare, projektbeställare, projektadministratörer och linjechefer.
Lärare
Kraven på våra lärare är mycket höga. Minst 8 års praktisk erfarenhet av arbete som projekt-ledare samt dokumenterade pedagogiska kunskaper genom arbete som lärare och coach.
Kursplan:
Inledning
Olika definitioner av projekt
Affärsmässighet och nyttokalkyl
Att skilja på projektmål och effektmål
Vanliga fallgropar
Projektets intressenter och risker
Brainstorming
Swot-analys
Framgångsfaktorer
Projektmodellens användning
Projektledarskap
Vad utmärker en bra projektledare?
Projektledarens uppgifter
Att leda en grupp mot ett mål
Motivera och entusiasmera
Ansvar och befogenheter
Konflikter
Projektets faser
Initiering
Förstudie
Planering
Genomförande
Avveckling
Övningar
Ca 1 övning per timme
Grupparbeten, diskussioner och erfarenhetsutbyte
Ett genomgående praktikfall
Projektmodell
Om Drives projektmodell
DriveProjects® är en egenutvecklad modell som används i alla våra utbildningar som exempelvis Medborgarskolan, Peak Adventure Academy och på Påhlmans Handelsinstitut i Stockholm. Modellen baseras på ett konventionellt arbetssätt där planeringsfasen etablerar och definierar projektet. Därefter följer faserna genomförande och avveckling. Vid behov inleds projektet med en förstudie för att studera olika möjliga lösningsalternativ, samt vad de innebär avseende möjligheter, tid, kostnad och risk. Hela modellen är konstruerad för att enkelt kunna anpassas.
Modellen i DriveProjects® består av totalt fem faser med tillhörande steg.
Olika typer av projekt
Modellen i DriveProjects® är generell och passar olika typer av projekt, exempelvis IT-system, produktutveckling, organisationsutveckling, genomförande av olika typer av evenemang, verksamhetsutvecklingsprojekt med mera. Ett projekt syftar normalt till att skapa något som inte finns tidigare eller att förändra något. Projekt kan vara av olika storlek och komplexitet, alltifrån en kontorsflytt till framtagande av en ny process. Detta ställer olika krav på kraftfullhet och omfattning av projektstyrningsmodellen. DriveProjects® ger möjlighet att anpassa styrningen och administrationen av projektet utan att behöva göra omfattande modelländringar.
Projektstyrning vs Produktutveckling
Utveckling kan bedrivas på olika sätt. Om området är välbekant bestäms kanske i förhand i detalj vad som skall göras. I andra fall kan finns behovet att pröva sig fram. Ofta nämns tre typer av utvecklingsprocesser: Inkrementell där funktionalitet successivt adderas, iterativ och lärande där komplexitet successivt adderas samt vattenfallsprincipen där hela produkten specificeras i förhand. DriveProjects® är en projektstyrningsprocess som passar till samtliga dessa tre produktutvecklingsprocesser. Allmänt kan sägas att en projektstyrningsprocess kan ses som en stödprocess till en produktutvecklingsprocess.
Mål – Leverans – Arbete
Nyckelordet i DriveProjects® modell är ordet leverans. Utifrån projektets syfte och mål definieras konkreta leveranser som skall vara mätbara och ha en mottagare. Leveranserna bryts ner till aktiviteter, dvs arbete som skall utföras och planeras i tid. Detta kan ses som projektets två vertikala dimensioner – resultat som förväntas och arbete som förväntas utföras. En projektplan kan också ses ur följande horisontella perspektiv: vad som skall göras, vem som skall göra det, när det skall göras och vad det kostar. Samtliga dessa perspektiv är centrala i DriveProjects® modellen.
Dokumentstöd för projektmodellen
Som stöd för att hålla ordning och reda på beslut och central information finns ett antal mallar i Microsoft Word och Microsoft Excel-format. Dokumenten är antingen styrande, vilket innebär att de dokumenterar de beslut som fattats i och om projektet, eller stödjande, vilket innebär att projektet använder dem i sin löpande verksamhet i syfte att informera och rapportera om projektets verksamhet.
DriveProjects® har 5 styrande dokument:
Projektdirektiv – Beställarens document
Projektförslag – Beskrivning av olika lösningsförslag
Projektplan – Detaljerad beskrivning av hela arbetet
Leveransprotokoll – Kvittens på levererat resultat
Slutrapport – Dokumentation av projektets olika faser
DriveProjects® har 5 beslutande dokument:
Beslut-Grind 0 – Starta projektet och inleda förstudiefasen och/eller planeringsfasen
Beslut-Grind 1 – Godkänna resultatet från förstudien och ta ställning till projektets fortsättning
Beslut-Grind 2 – Godkänna resultatet från planeringen och ta ställning till projektets fortsättning
Beslut-Grind 3 – Godkänna samtliga leveranser och besluta att projektet skall avvecklas
Beslut-Grind 4 – Avsluta projektet
DriveProjects® har ca 30 stödjande dokument:
DriveProjects®har ca 30 stödjande projektmallar i Microsoft Word, Microsoft PowerPoint och Microsoft Excel utöver de styrande dokumenten. Dessa dokument är ej tvingande utan stödjer projektledaren vid behov av fördjupning av någon del av styrande- eller beslutande dokument
Aktivitetsbeskrivning
Aktivitetsförteckning
Analys av genomförbarhet
Avveckling
Begrepp och definitioner
Beställarens godkännande
Betalning
Budget
Ekonomisk kalkyl
Identifiera aktiviteter
Intressentanalys
Kommunikationsplan
Konsekvensanalys
Kvalitetsmål
Lagar och avtal
Leveransbeskrivning
Leveransförteckning
Metoder, Standards och Regler
Milstolpeplan
Möteskallelse
Mötesprotokoll
Projektdagbok
Projektorganisation
Projektrutiner i Genomförandet
Resurssäkring
Riskanalys
Start
Statusrapport
SWOT-analys
Säkerhet och Sekretess
Tidrapport
Tidsplan
Uppföljning aktiviteter
Uppföljning projektleveranser
Ändringsförslag
Ändringsförteckning
Ändringsregler m fl
Pris: Per person
(pris för grupp om 8-10 personer ca: 41.000:-)
Längd: 3 dgr
Pris: 11,650:-
Ingår:
I priset ingår kursdokumentation, lunch, fika & frukt
Upplägg:
Alternativ 1
– Vecka 1: dag ett, teori, övning, hemuppgifter
– Vecka 3: dag två, redovisning, teori, övning, hemuppgifter
– Vecka 5: dag tre, redovisning, teori, övning, diplom
Alternativ 2
– Tre dagar i följd (optimalt är att köra på följande sätt: måndag till onsdag, eller onsdag till fredag)
Referenser
Påhlmans Handelsinstitut
Eliza De Bernardo Norman, chef och rektor
tfn 08-457 57 44
VHS Upphandling
Jan Blom, VD - tfn 08-725 96 00
Tillbaka till projektledare ›››